Bezoek Hannover Messe 2019

Op 3 april 2019 bezocht ik samen met dhr Ratering van RR Maritime Engineering de Hannover Messe. Het leuke van zo’n beurs is dat van jaar tot jaar een duidelijke verschuiving te zien is in de trends en verdere ontwikkeling van de technologie. De beurshallen stonden vol met cobots, terwijl dit enkele jaren geleden nog echt een unicum was.


Een nieuwe ontwikkeling die mij opviel is dat steeds meer cobots aangeboden worden die bevestigd zijn op een AIV, waardoor de cobot ook een belangrijke rol kan gaan vervullen in flexibilisering en automatisering van de interne logistiek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het transport van onderdelen naar assemblage werkplekken. Interessant op dit gebied is dat op de beurs ook diverse leveranciers te vinden waren die intelligente assemblage werkplekken aanbieden. Beide ontwikkelingen zouden op een geweldige manier complementair aan elkaar kunnen functioneren. Denk daarbij aan een intelligente werkplek die voorzien wordt van onderdelen door een cobot op AIV. Daarbij zijn minder magazijnmedewerkers nodig die onderdelen naar de werkplek brengen en hoeft de monteur zelf minder heen en weer te lopen om onderdelen op te halen.

 

 

 

 

 

 

 

Video Omron werkplek met cobot op AIV

Verder op de beurs een toenemend aanbod van software oplossingen. Veelal met gebruik van neurale netwerken en passend bij een verdere ontwikkeling van Smart Factories en bijbehorende digital twins.

Ik ben benieuwd welke stappen we volgend jaar gaan zien op de Hannover Messe. Misschien nog meer integratie van Digital Twins, ERP systemen, automatische picking van onderdelen en levering aan de werkplek ? En wellicht ook steeds meer praktisch toepassingen van artificial intelligence als next step in flexibele automatisering in de maakindustrie.

Eddy de Boer